El Comité Olímpic Espanyol concedix el Segell d’Esdeveniment Esportiu Sostenible a la VCV – Volta a la Comunitat Valenciana
-
La prova, organitzada per l’exciclista Ángel Casero, es convertix així en la primera carrera ciclista que obté esta distinció a Espanya
-
La consultora de sostenibilitat, GO2 Global Omnium, i la certificadora Bureau Veritas participen al costat de la VCV en el procés de convertir-se cada any en un esdeveniment més respectuós amb el medi ambient
València, 5 de desembre de 2024. El Comité Olímpic Espanyol (COE) ha distingit a la VCV – Volta a la Comunitat Valenciana Gran Premi Banc Sabadell amb el Segell d’Esdeveniment Esportiu Sostenible. Una distinció que certifica que la prova ciclista valenciana està alineada amb els ODS i les polítiques de sostenibilitat social i respecte al medi ambient que promou el COE arran de la publicació de l’Agenda 2020 del Comité Olímpic Internacional (COI). La VCV va tornar al calendari internacional de l’UCI en 2016 de la mà de l’exciclista valencià Ángel Casero i, des de la seua primera edició, ha sigut pionera en sostenibilitat, incorporant l’ús de vehicles híbrids per al personal de l’organització o sent la primera prova ciclista a mesurar la seua petjada de carboni en 2023.
La concessió d’este Segell d’Esdeveniment Esportiu Sostenible per part del COE a la VCV implica que, des de hui mateix, l’organització de la carrera ciclista valenciana treballarà braç a braç amb la consultora de sostenibilitat GO2, de Global Omnium per a aconseguir el repte desitjat que culminarà amb la certificació de Bureau Veritas. D’esta manera, totes les parts elaboraran una estratègia per a fer de la pròxima VCV 2025, a disputar del 5 al 9 de febrer, un esdeveniment més sostenible encara des del punt de vista social i mediambiental.

Vueta a la Comunitat Valenciana 2024 – 75ht Edition – Betera – Valencia 93 km – 04/02/2024 – Scenery – photo Luis Angel Gomez/SprintCyclingAgency©2024
Entre les accions de sostenibilitat i cura del medi ambient realitzades per la VCV des de 2016, destaca la reutilització de les lones publicitàries de cada edició. Estes passen a convertir-se en nous productes gràcies a “A LA Lona de València”, una associació dedicada a la integració social i laboral de persones amb problemes de salut mental, que les transforma en bosses, motxilles, carteres i altres objectes d’ús quotidià. A més, des de 2022, la VCV ha eliminat l’ús de plàstic per al consum d’aigua potable. Gràcies a esta iniciativa, de la mà de Tuawa, la VCV ha estalviat al planeta més de 75.000 botelles de plàstic i evitat quasi 20 tones de CO₂ a l’atmosfera en els últims 3 anys.
«El ciclisme és l’esport de la sostenibilitat. El nostre ‘terreny de joc’ és el medi natural i consegüentment, tenim la responsabilitat de cuidar-lo i conscienciar a la societat de la seua importància. En 2016, recuperem la VCV ja amb la mentalitat de fer l’esdeveniment més sostenible possible, i esta concessió per part del COE suposa la confirmació que hem treballat en el camí correcte des de llavors. És, a més, un impuls per a continuar adoptant mesures i fer de la VCV un esdeveniment més sostenible cada any», confessa l’exciclista Ángel Casero, Director General de la VCV des del seu retorn al calendari internacional de l’UCI en 2016. La prova valenciana, nascuda en 1929 i que en 2024 va complir 75 edicions, portava des de 2008 sense disputar-se a causa de problemes econòmics.
El president del Comité Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ha subratllat la importància d’este reconeixement. «Des del Comité Olímpic Espanyol, volem destacar el compromís de la VCV – Volta a la Comunitat Valenciana en esta edició amb la sostenibilitat social i mediambiental, reflectit en l’obtenció del segell d’esdeveniment esportiu sostenible del COE. Esta iniciativa de la VCV cobra major importància després de la recent DANA que ha afectat esta regió. A través d’este segell, i en línia amb els Objectius de Desenrotllament Sostenible, la VCV impulsa iniciatives mediambientals que contribuïxen a cura del nostre planeta, a més de fomentar la solidaritat com un valor social molt necessari», ha destacat Alejandro Blanco.
En la mateixa línia Juan Luis Pozo, Director de Sostenibilitat de Global Omnium posa en valor i en el seu major èmfasi l’exercici de transparència i rigor que suposen les certificacions que la VCV escomet amb tot este conjunt de mesures, ja que el moviment es demostra pedalant, i en això la VCV demostra el seu lideratge.
Des de fa anys, el COE ha realitzat nombroses accions per a adequar l’esport espanyol als estàndards de la sostenibilitat social i mediambiental. Arran de la publicació de l’Agenda 2020 del Comité Olímpic Internacional (COI), el COE ha definit una estratègia de sostenibilitat alineada amb els Objectius de Desenrotllament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, assumint la seua responsabilitat amb el medi ambient, amb la societat i les bones pràctiques empresarials.
Sobre l’estratègia de sostenibilitat del COE
El COE oferix programes de formació en sostenibilitat, els Segells d’Entitat i Esdeveniment Esportiu Sostenible, la Calculadora de Petjada de Carboni, i models de compensació de CO2 a través del Bosc Olímpic Espanyol. A més, desenrotlla nombroses campanyes de conscienciació social, igualtat de gènere i inclusió.
Per a més informació, pots consultar este enllaç.