CANALS
01/02/2024 - ETAPA 2 - EIXIDA - 164 KM - MITJA MUNTANYA
En la VCV

La primera vegada que Canals va acollir a la VCV va ser en 1961, amb victòria per al català Miguel Poblet. En 2017, la localitat de la Costanera va ser eixida de l’etapa 3, amb victòria per a l’esprinter danés Magnus Cort en la meta de Riba-roja del Túria. 

CANALS 1
Ciclisme

Canals és una localitat de tradició ciclista. Este passat 2023 va viure la 41é edició del Dia de la Bicicleta, una jornada per a promoure el ciclisme i la mobilitat sostenible en el municipi. Acull, a més, proves de ciclisme base com el Trofeu Envasos Arándiga d’escoles. 

Un dels ciclistes de major renom en els anys 60 va ser Juan García Such. En 1964 es va proclamar subcampió en el campionat mundial de contrarellotge per equips celebrat a França. Este èxit li va permetre participar en el Tour de França i en la Volta a Espanya, però el seu màxim assoliment va ser la participació en els Jocs Olímpics de Tòquio 64. Gràcies a això, va ser portador de la torxa olímpica en els Jocs de Barcelona 92.

El veí canalense Javier Benítez va debutar en 2005 en la categoria professional amb el conjunt Relax Fuenlabrada, passant per Nicolás Mateos, Benfica i Contempolis. En la seua carrera, Benítez ha guanyat etapes en Volta a Extremadura, Alentejo, Agostinho o Chihuahua.

Un altre ciclista destacat és el jove Sergio Domínguez, campió d’Espanya en Contrarellotge individual i campió júnior de la Comunitat Valenciana de contrarellotge individual.

A Canals hi ha dues penyes ciclistes consolidades, com són la Unió Ciclista El Pinyó i la penya ciclista La Forca (Aiacor). Al llarg de la seua llarga trajectòria, ambdues han organitzat nombrosos esdeveniments i competicions, contribuint a la difusió d’este esport i a la formació de joves ciclistes. De fet, La Forca és bressol de ciclistes emergents com Hugo Carsi, Fede Ibars, Miguel Calatayud, Abril Padilla i Izán López, tots ells campions en les seues diferents categories.

Economia

La indústria del tèxtil va ser la reina a Canals durant dècades, convertint a la localitat de la Costera en referència nacional en el sector. L’agricultura, en concret la producció de taronja, és hui dia el motor de l’economia canalense, al costat d’indústries com el calçat, el marbre o la cantería. 

En este sentit, l’empresa tèxtil més coneguda de la localitat, Ferrys, va crear un equip professional de ciclisme durant els anys 1960-1968. Durant la seua existència van participar en la Volta a Espanya, en el Giro d’Itàlia (anys 61 i 62) i en el Tour de França (anys 63-65). Ferris va tindre la seua màxima esplendor en 1965, equiparant-se a equips de la talla de Cas i Fagor. Entre els ciclistes que van destacar, es troben Fernando Manzaneque (1963) i José Pérez Francés (1965), tots dos guanyadors d’etapes en el Tour de França.

Cultura

Les Festes de Sant Antoni, al gener, són l’esdeveniment de l’any en la localitat, amb la crema de la foguera més gran del món el dia 18. Paral·lelament se celebra el dia dels parells, on els festers repartixen per tots els carrers del poble milers de joguets muntats sobre cavalls. La Ruta dels Borja és un altre gran atractiu cultural i turístic de Canals.

Les Festes de Sant Antoni Abat, al gener, són l’esdeveniment de l’any en la localitat, amb la crema de la foguera més gran del món el dia 16. Paral·lelament, se celebra el dia de els parells, on els festers repartixen per tots els carrers del poble milers de joguets muntats sobre cavalls. La Ruta dels Borja és un altre gran atractiu cultural i turístic de Canals. El Papa Calixt III, Alfonso de Borja, va nàixer en la Torreta de Canals. Actualment es conserva el torreó on va tindre lloc el seu naixement, declarat bé d’interés cultural.

Esport

Canals va veure nàixer en 1952 a un dels esportistes més importants de la història de la Comunitat Valenciana, Ricardo Tormo. Pioner del motociclisme a Espanya, va ser campió del món de 50cc en 1978 i 1981. Va morir en 1998 a causa d’una leucèmia. El Circuit de Cheste, que alberga Grans Premis de MotoGP des de 1999, porta el seu nom com a homenatge. 

Gastronomia

L’arròs al forn és el plat estrela de la gastronomia canalense. Són molt conegudes també les seues pastes tradicionals del Dia de Sant Antoni o les faves amb herba-sana en les festes de la Torreta de Canals.  

Segueix-nos
Instagram
Patrocinadors VCV
Institucions colaboradores