SOSTENIBILITAT I VCV
En la Volta a la Comunitat Valenciana treballem, en estreta col·laboració amb GO.2 de Global Omnium, per consolidar el nostre compromís amb la sostenibilitat i ser cada dia més respectuosos amb el medi ambient. L’esdeveniment compta amb objectius ferms des del seu inici, però volem continuar millorant cada any i implementant estratègies per reduir el nostre impacte en el medi ambient.
Vueta a la Comunitat Valenciana 2024 - 75ht Edition - Betera - Valencia 93 km - 04/02/2024 - Scenery - photo Luis Angel Gomez/SprintCyclingAgency©2024
Gestió de residus i reciclatge
Gestió de residus durant la cursa:

Des del 2016 es va assignar un equip de recollida immediata de residus després del pas de la caravana ciclista. En això, aconseguirem que els paratges naturals i localitats de pas de la VCV mantingueren el bon estat en el qual es trobaven abans de la celebració de l’esdeveniment. 

A més, la organització col·loca punts estratègics de depòsits de residus gestionats per la empresa SAV que facilita als ciclistes depositar els residus que es generen durant la propia cursa, i evitar d’aquesta forma que es llancen sense control al llarg de tot el recorregut. 

Reciclatge dels residus:

En la VCV 2025 ens hem compromès a donar el millor tractament als residus generats durant l’esdeveniment i emprar tècniques de reciclatge i reutilització d’aquests residus per a minimitzar l’impacte que té l’esdeveniment en el medi ambient. 

Segona vida a les nostre lones:

Les lones usades durant l’esdeveniment es converteixen en nous productes gràcies a “A La Lona de Valencia”, una associació dedicada a la integració social i laboral de persones en problemes de salut mental, que les transforma en bosses, motxilles, carteres i altres objectes d’us quotidià. 

Tractament de l’aigua
Consum d’aigua filtrada:

Des del 2022 trobarem una alternativa a l’aigua embotellada amb l’ajuda de TUAWA, el consum d’aigua filtrada en ampolles de vidre. Gràcies a aquesta iniciativa hem estalviat al planeta més de 75.000 ampolles de plàstic i hem evitat gairebé 20 tones de CO2 a l’atmosfera en els últims 3 anys. 

Tallers de conscienciació:

Des del 2022, en l’esdeveniment, impartim tallers de conscienciació sobre la cura dels oceans i la fauna marina amb la Fundació Azul Marino i l’Oceanogràfic de València. 

Us de l’energia
Vehicles ECO Hyundai:

En 2017, vàrem ser pioners en la utilització de cotxes sostenibles en un esdeveniment internacional. En l’actualitat, tots els vehicles que s’utilitzen en la proba i en els que es desplacen l’organització utilitzen la tecnologia ECO de Hyundai. 

Plaques solars:

En les pròximes edicions anem a implementar l’ús de plaques solars en les zones de eixida i meta i control de firmes. 

Foment de la mobilitat sostenible
Pedaleja pel planeta:

Des de 2023, en el mes d’octubre, l’organització de la VCV celebra “Pedalea por el Planeta” un esdeveniment de conscienciació previ a la prova per motivar entre els valencians l’us de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible i saludable. 

Millora en carreteres:

Contribució en la millora de infraestructures de carreteres per les zones de pas de la cursa. En 2023 es va reparar el tram del port de muntanya de la Frontera en la Serra Calderona. 

Conservació del medi natural
Zones afectades:

Des del 2016, l’organització de la VCV intenta traçar els recorreguts que travessen zones afectades per incendis forestals per conscienciar sobre la importància de la prevenció d’incendis i la reforestació. Així mateix, fer publicacions en xarxes socials de les mateixes. 

Visibilitat internacional:

Des de 2016, la VCV dona visibilitat internacional a través de la televisió, als diferents paratges naturals que travessa la cursa, en això, conscienciar sobre la seua importància en els ecosistemes. 

Proveïdors de proximitat

Des del nostre començament apostem per proveïdors locals i el recolzament a l’economia de la nostra comunitat, reduint d’aquesta forma les emissions de carbó i la producció de residus al evitar llargs desplaçaments del productes. Aquests son alguns del nostres proveïdors locals: Murviedro, Marcos Automoción, Autocares Torres, Barberà Asesores, Mavidre, Mercovasa, Electrofassar. 

Productes sostenibles
Maillots VCV:

En 2024 vàrem adquirir el compromís en l’ajuda de GOBIK a promoure una moda més sostenible. Des de fa anys, tots els mallots de l’esdeveniment es confeccionen amb al menys un 60% de materials reciclats. Les peces compten en fibra fabricada a partir del reciclatge de ampolles de plàstic o excedents de productes anteriors. A més, s’utilitza un packaging coherent que reduïx al mínim l’etiquetatge de les nostres peces i inclou només la informació essencial del producte.

Cava:

Amb l’ajuda de MURVIEDRO en 2025 tots els nostres caves en les celebracions de pòdium seran ecològics i s’elaborarà amb tècniques respectuoses amb el medi ambient. 

Gymsacks:

Des del 2016, es fa entrega de gymsacks als voluntaris de l’esdeveniment per evitar l’ús de plàstics.

Trofeus:

Des del 2020, gran part dels trofeus que s’entreguen als guanyadors de les diferents etapes es produeixen en materials reciclats.

Distincions

La VCV – Volta a la Comunitat Valenciana 2023 va certificar oficialment, gràcies a Global Omnium y per primera vegada en l’àmbit del ciclisme internacional, la seua petjada de carboni amb AENOR, d’acord amb l’estàndard internacional ISO14064. En 2025, gràcies al nostre acord amb GO.2 de Global Omnium, tornarem a mesurar i certificar la petjada de carboni de la VCV 2025, amb l’objectiu d’anar reduint-la gradualment en les pròximes edicions.

¿Vols formar part del nostre pla de sostenibilitat?

Empreses privades, institucions públiques, associacions, fundacions… ¿voleu tirar-nos una mà en la nostra lluita per la conservació del medi ambient? ¡Escriviu-nos!

Segueix-nos
Instagram
Patrocinadors VCV
Institucions colaboradores